Att gå på Båtmässa i SriLanka, på podiet i Sandaler, shorts och t-shirt

Hej, nu är det Lasse som skriver.

 Redo för första dagen på mässan..
 
Vi har nu varit på båtmässa i 2 dagar. Vi beslutade tidigt att nappa på att bo på ett hotell nära mässan som EDB, (Export Development Board) stod för. Mycket generöst. Just detta gjorde att mässan blev ett jättelyft för oss med massor av nya kontakter både för resor, båtbyggen och teknik. Vi visste inte vad vi kunde förvänta oss, vilka vi skulle möta osv , och det är kanske de bästa förutsättningarna. Det vi i allafall kan konstatera är att det aldrig blir som man tänkt sig..och i detta fall blev det bättre än vi kunnat förvänta oss!
 

Det har väl knappast undgått någon att vi sneglat åt att kombinera våra resor med lite aktiviteter inom bla båtproduktion . Detta pga att en av våra partners också är den stora båtbyggaren på Sri lanka och ägaren och grundaren Mr Neil Fernando är den verkliga pionjären i landet tillika chairman för BTI( Boat Building Technology Improvement Institute Lanka). Jag har gjort lite jobb och research åt Neil vilket gav oss viss status på mässan och möjligheter till kontakter på rätt nivå.

 

Pegasus Reef Hotel i Wattala
 
 Mässan hölls i en liten fiskehamn (Dickowita Fishery Harbour) utanför Colombo. Detta är inget av Colombos fashionablare kvarter och den som förväntat sig glamour, blänkande lyx och utomjordiska upplevelser hade vid första anblicken blivit riktigt besviken men den visade andra kvaliteter.'
 
Efter att vi checkat in på hotellet tog vi en promenad till mässan, bara 10 minuter bort. Jag hade tagit på en skjorta dagen till ära, ett stort misstag. 10 minuter i 32graders värme (känns som 37) blev svettigt, skjortan blev genomblöt. För de som känner mig vet att det handlar om liter.
 Ingången till mässan.
 

Varje dag öppnades med en cermoni där dagens huvudpersoner tänder den traditionella oljelampan. Dag 1 var det naturlitvis vår Neil Fernando, industriministern och chairman för EDB (export development board, vilka alla höll anföranden som fick en att förstå vad mässan verkligen handlade om: att samla beslutsfattare och industri för att ta branchen till nya nivåer, nu. För att utveckla industrin och båtturismen behövs en mängd insatser från marinor till lagändringar. Landet har ett bra strategiskt läge och en fantastisk potential. Och alla verkar jobba åt samma håll.

 Öppningscermonin..
Lokal underhållning :)

Dag 2 som hade huvudtemat ”export development ”hade nya talare och inbjudna. Bla Ordförande för Benetti Group ( Italiensk tillverkare av sk Super Yachts ,upp till 340feet, 10tal + miljarder i omsättning) och som har planer för Sri Lanka, handelsministern mfl. På nytt skulle den cermoniella lampan tändas som inledning. Naturligvis ropades ordförande för Benetti upp, sedan handelsministern,,,,och så ropar de upp Lars Englund från Sverige, HJÄLP. Jag hade denna dag kastat alla prestigetankar och pga hettan iklätt mig t-shirt, kortbyxor och sandaler, och med solbrillor lite chickt på huvudet. Smart förutseende kille. Något oförberedd och lätt generad fick jag stolpa upp och tända lampan inför press och deltagare. Som bekant har jag bränt mina kostymer tidigare i livet men funderar nu om jag kanske måste tänka om,,,får helt enkelt kamma till sig lite.

Vår ambition har varit att locka företag och entreprenörer inom båtindustrin till mässan, dock med blandat resultat: lite av kom och kika på möjligheterna och samtidigt se lite av landet, The land ”with opportunities like no other”. När vi dag 1 dök upp på mässan, svettiga och dana, såg vi spontant inget av det vi förväntade oss och tänkte,,Shit, vilken tur vi inte fick fler intressenter dit från Sverige. Så efter 2 dagar, ett omvänt och nästan sorgset konstaterande: Vad de missat de företagare och entreprenörer som inte hoppade på. Landet har befunnit sig i krig i nästan 30 år då allt stod stilla eller backade. Sedan 2009 är det fred och kanske den lugnaste platsen på jorden där vilja och ambition till utveckling formligen sprutar och där entreprenörer och medelklass växer kraftigt. Det kommer att byggas marinor och yacht parker och turismen kommer snabbt även flytta till sjöss genom en växande etablering av charter-service osv. Precis en sådan marknad man vill vara på som entreprenör, som just vaknat och som kommer att växa kraftigt i närtid, från nästan noll. Nästa mässa kommer att vara mer glamour, säkert i centrum av Colombo, men då kommer också många platser vara upptagna...

 Vi blev bjudna på ett glas bubbel och lite tilltugg på katamaranen som låg i hamnen...mycket trevligt :)
 Neil Marines fina utställning..
 Fiskebåt av Neil Marine..

Vår sista dag avslutades med en modeshow. Söta tjejer, både från Sri Lanka och från andra länder, visade en jättefin kollektion från Srilanka och till detta bjöds det på vin och tilltugg. Ett härligt tillfälle att på nytt prata med sina nyvunna kontakter och vänner. Framåtriktat, vänligt och entusiastiskt. Vi avsutade några mycket givande dagar med några drinkar på hotellet med livemusik och våra nya vänner.

 Mingeltältet där det bjöds på vin, tilltugg och modeshow..
 Fin kollektion av lokalt företag...
Vi fick inte vara med i showen...även om många kameror verkade ha fokus på oss haha..
 
 
Vi kom hem på lördagen vilket visade sig även vara Poya. Den dagen då bara månen är full. Till maten serveras vatten vilket inte är så populärt på en lördag för vissa.

Söndagen, ja det är ju då vi äter brunch på Cinnamon Grand. Vi har ett stående bord. Tänk att man redan längtar till nästa Söndag när man lämnar fastän man ätit och druckit i 4 timmar. Jag håller på att träna mig att tycka om ostron. Känner en viss efterdyning ännu och kanske avstår jag det bordet nästa söndag. Det finns ju humrar, suchi på längden och tvären, sashimi och ja, skulle man beskriva innehållet i brunchen skulle det bli flera A4 sidor, helt magiskt och högsta kvalitet.

 
Nu är det bara på den igen, vi har massor att göra och titta på vilket kommer snart...agendan är full :)

Vi hörs!

Colombo Boat Show - Neil Marine - nätverkande