Entrprenörskap i vår vardag på Srilanka

Hej igen, nu är det Lasse som skriver.

Vi har nu varit här 3 månader och dagarna går allt fortare. Vi försöker verkligen förena nytta med nöje med upplevelser, möten med människor och platser, praktiskt arbete och samtidigt kika och värdera kombinerande möjligheter.
Vår ambition är att genom att vi själva vandrar och utforskar många stigar ska kunna visa våra kunder det genuina, oexploaterade Sri Lanka vare sig man ska göra en 2 veckors upplevelse -semester el ha en 6 månader lång vistelse som paus i livet alt ung pensionär. Vi har nu bloggat några månader och försöker nå ut och inspirera så många som möjligt. Idag registrerade vi oss även på svenskaresebloggar.se (www.svenskaresebloggar.se) där vi hoppas på att nå ut till fler.

Vår ambition är också att i vårt arbete ta med familjens förmågor och erfarenheter såsom mat(Helena) , entreprenörskap och allmän industri( jag), Sofias gedigna erfarenhet inom turism och service och Pelles förmåga inom grafisk form, design och mjukvaror. Hur allt detta hänger ihop kommer att visa sig senare.

För 2 veckor sedan besökte jag företaget Selyn med en partner inom resor som är bäst när det gäller att skapa känslosamma reseupplevelser. Vi söker ständigt efter de bästa partners för olika nischer.


Selyn är ett fantastiskt företag inom textilproduktion som drivs utan vinstintresse, som är grundat och ägs av en familj ( mamma Sandra Wundaragala, dottern Selyna sonen Ravi och pappa Newton) . Vi har jobbat med Selyn under en längre tid och de är mycket goda vänner. Familjen har också grundat skolor för över 3000 elever, trycker skolböcker mm
Verksamheten Selyn sysselsätter över 1000 kvinnor på srilankas landsbygd och ger dem ett alternativ att stanna på orten och leva familjeliv i stället för att flytta iväg till dåliga städjobb och annat utomlands med resulterande familjetragedier.
Man utbildar även kvinnorna i entreprenörskap, ger finansiellt stöd för uppstart i olika program för att på sikt bli egenföretagare och leverantör till Selyn. Ett enastående socialt arbete och en fantastisk story som ger "musepattar" på armarna.  Så mycket välmening och så äkta. Om det fanns fler Sandra och fler Selyn skulle världen se annorlunda ut. Inte minst vi från Sverige ser effekterna på Stockholms gator med tiggare i varje gatuhörn. Den enda lösningen på det problemet är bra alternativ på hemmaplan. Var finns Rumäniens Sandra som både skapar arbete inom traditionellt hantverk och som samtidigt utbildar nästa generation till världsmedborgare med internationellt gångbara kunskaper .
Resultatet är dessutom, vilket naturligtvis är en grundförutsättning fantastiska färglade tyger som blir färgsprakande hotellinredningar, designleksaker ritade av kända designers, vackra sares, blusar, väskor , smycken mm av mycket hög kvalité. 
Verksamheten är Faitrade certifierad och använder bara rena produktionsmetoder , en rakt igenom hållbar verksamhet.
Meningen med dagen var att ta hjälp av ett proffs att bjuda " Selyn och Sandra story " för en bredare publik, en sällsam och äkta upplevelse som angår oss alla och som ingen glömmer, " The Fair Trade Experience" . Fortsättning följer,,,
När tygerna är färgade och vävda sys dom till diverse leksaker och kläder..


Kvinnornas barn tas omhand på dagiset som ligger i anslutning till textilproduktionen.. 

Våra projektarbetare, Nicky och Karin , som är på uppdrag genom Travelresearch.. 


Denna vecka har vi jobbat i en lite annan riktning. Genom att vara här lär vi känna människor på alla nivåer, allt från ministrar till gatuförsäljare. Någonstans däremellan finns grundaren av Neil Marin och företaget Penthouse, Neil Fernades.
Neil Marine är Sydostasiens i särklass största plastbåtstillverkare. I stort sett alla båtar man ser på Srilanka (99% fiskebåtar) är tillverkade där med tydlig funktion som högsta prioritet. Men man tillverkar även lyxbåtar upp till 50 fot för Europa, främst Holland samt stora räddningsbåtar för oljeindustrin(Nordsjön).
Efter ett möte med Neil lyfte vi på alla stenar i båtproduktionen i Negombo, mycket intressant. 

På väg till Neil Marine i Negombo.. 

Med mina produktionsögon kan jag konstatera att de kan balansera mellan en praktisk nivå för bruksbåtar till högt ställda finish krav för premiumsegmentet. Det som gör dem speciellt intressanta är att de är duktiga på teak och träinredningar då de har en verksamhet inom Penthouse som jobbar med hotellinredningar.
Verkligen kul att se. 

Nästa besök blir just till inrednings/möbeltillverkningen. 
Vi ska även besöka deras tillverkning av mobilmaster och "Shelters".
 Vad månde Englundarna och TravelResearch göra med detta? den som lever får se.
Hörs snart igen... 


Neil Marine - Selyn - Sri lanka - Travelresesrch - entreprenörskap - familjeliv