Expedition North!


Hej hej!

Vi är nu precis hemkomna efter vår andra expeditionsresa som denna gången täckte en del av norra västkusten och Jaffna som ligger högst upp i landet. Vi måste säga att det är en resa som vi aldrig kommer att glömma,både pågrund av resans härliga och extremt knasiga deltagare men också för att ställena vi lyckades att hitta var helt magiska. Vi kan väl erkänna att det slunkit ner en och annan Lion Lager bak i bilen under resans gång samt några droppar arrac här och där, men samtidigt har vi sett platser vi inte visste existerade på vår planet. 

Princess Vanilla af Malmoe and Mr Charles

Vår lilla pärla har länge varit Mirissa på sydkusten som har en sån bra blandning av allt!, men efter vi besökt den lilla staden Kalpitiya några timmar ovanför Negombo blev vi helt förälskade! Staden är mest känd för sin kitesurf som ska vara extremt bra vid säsong ( vår och sommarhalvåret ) men vi upptäckte även en av världens vackraste stränder som vi seriöst hade helt för oss själva , samt att området har mer att erbjuda än så som exempelvis delfinsafari, snorkling, dykning och safari i nationalparken Wilpattu, stället har helt klart något för alla! Vi lyckades dessutom  hitta ett hotell som blev pricken över iet, mitt på stranden med stor pool och superservice. Till princess Vanilla af Malmoes lycka hade vi till och med egen  pool på rummet. Kanske lite onödigt lyxigt för oss, men super coolt! Vi insåg dessutom att man kunde ha rätt schyssta poolpartyn. Vår nya VIP deltagare , Mr Charles, som ni kan se på vissa av bilderna snubblade in i bilen i Negombo och har sedan dess blivit kvar. Vi måste ju uppenbarligen vara rätt trevliga! 😉


Dag nr 2. Började vi Motvilligt resan uppåt landet. Trot eller ej var vi lite kulturella och besökte bland annat ett holländskt fort samt en kyrka. Vi skyllde på den extrema värmen och gjorde hela kalaset på ca 10 min ( men familjen Englund är nog inte den familjen som är mest känd för att vara speciellt kulturella ) men det kändes oavsett bra att få krydda med lite historia. Mr Charles som är halv singalese agerade perfekt guide och tolk, det tackar vi för! Han fixade faktiskt mycket under resans gång typ som översättning, underhållning av bilens chaufför , ölinköp och annat behövligt! Sofia var mycket glad att dela detta ansvar med någon som faktiskt kan landet bättre än henne själv.
Efter lite lunchintag i bilen styrde vi mot den kulturella triangeln och tidigare huvudstad Anuradhapura. Vi hittade ett hotell som man kan säga var den totala motsatsen till det vi nyss bott på. Man skulle exempelvis försöka att hålla munnen stängd när man simmade i den inte allt för rena poolen. Men det sägs att kontraster är bra! Servicen var ialla fall på topp och rummen var helt ok. Vi åt middag på ett hotell som Sofia hade hört skulle vara bra. Superbra ide när vi knappt varken kom dit eller hem. Aja mätta blev vi. 


Dagen efter åkte vi till Minthale för ännu lite kultur! Helt otroligt. Det är en pilgrimsvandring som bestod av en massa trappor som ledde upp till en klippa med en stulpa och fantastisk utsikt. Vi kunde se på prinsessan och Charles ansiktsuttryck vid bergets fot att  vandringen skulle bli tuff. Två av medlemmarna i gänget tog dessutom klippa nr 2 när vi ändå var i gång ( nämner inga namn ) Efter trötta ben och litervis av svett förtjänade vi en öl och styrde bilen mot det oupptäckta norr , Jaffna! Vi hade inga förväntningar och tog det lite som det kom, men denna delen av resan skulle bli en av höjdpunkterna! Det kändes som att komma till ett helt annat  land där till och med våran singalesiska vän hade det svårt att göra sig förstådd. Det bor mestadels tamiler där uppe som talar ett helt annat språk. Rätt fascinerande att ett sånt litet land både har så olika natur och dessutom 2 olika språk.
Vi lyckades hitta ett hotell som är av en annan värld. I anslutning till en Navycamp bodde vi helt ensamma ute på ett fort som påminde mycket om fångarna på fortet och som endast kan nås med båt! Det var en helt otrolig upplevelse. Alla som jobbade där ute gjorde allt för att passa upp på oss. Detta kalaset var inte helt billigt, så när en av hotellpersonalen visade oss till vårt rum som var en av fortet gamla fängelseceller med kistor som sängar höll Sofia ,( som dragit med familjen på detta ) att få slag. En aning kallsvettig undrade hon tyst vad pappa skulle tycka om detta. Pernilla såg till allas förvåning rätt nöjd ut och sa att vi iallafall inte behövde be om någon extra säng eftersom det fanns rikligt med kistor  i cellen. Vi vart till allas lättnad eskorterade till vårt riktiga rum som var helt fantastiskt med alla små detaljer på rätt ställe! Vi bodde lixom ensamma på ett fort, vår egna ö. Alla nöp sig i armen för att se om vi drömde eller inte. 
Cell 001
Där vi sedan bodde...  Nöjd kille..

Dag nr 3 börjades med en simtur runt fortet och frukost inne i restaurangen på land. Ingen ville riktigt länna vårt fort!
Sedan körde vi till stranden, försökte hitta något tempel på vägen utan framgång, havet lockade mer. Helt spontant hoppade vi på en båttur som tog oss ut till ett rev för lite snorkling. Inte de mest fantastiska korallerna, men vattnet var klart och vi var totalt ensamma! Vi såg ingen annan turist i hela Jaffna. 
På eftermiddagen fattade vi ett snabbt beslut att avsluta resan där den började, väldigt klokt! Vi rullade in på parkeringen  i Kalpitya lagom till middag, och sedan blev det ett stillsamt party i poolen! Hrmm 
Betyget på denna resa blev full pott! Enda irtitationsmomentet på hela resan var när en turist råkade passera oss på den öde stranden i Kalpitya och störde vår vy! Mr Charles var på god väg att lite snällt be han dra därifrån, men ångrade sig ganska snabbt. Vi kan generellt säga att vi blivit extremt bortskämda med häftiga upplevelser och coola ställen! 
Vi kan rekommendera alla att ta en tripp till Kalpitya om man ska besöka landet. Jaffna - Kalpitya - delfinsafari - kitesurf - strand
1
catarina

Vilken häftig resa. Ni ser ut att ha det kul hela tiden. Undrar så om trapporna var de 6000 stegen, Adams Peak, som man förväntar sig att jag ska gå upp mitt i natten för att se soluppgången. Sådant fattar inte Mats men han ska ju inte med....

Svar: Det var riktigt häftigt! Har svårt att smälta allt! Har själv inte varit vid Adams Peak,det har vi kvar! Pelle o Sofia har varit där,häftigt tyckte de, lite kallt där uppe så ta med en tröja!😎
Travelresearch