Expedition North!


Hej hej!

Vi är nu precis hemkomna efter vår andra expeditionsresa som denna gången täckte en del av norra västkusten och Jaffna som ligger högst upp i landet. Vi måste säga att det är en resa som vi aldrig kommer att glömma,både pågrund av resans härliga och extremt knasiga deltagare men också för att ställena vi lyckades att hitta var helt magiska. Vi kan väl erkänna att det slunkit ner en och annan Lion Lager bak i bilen under resans gång samt några droppar arrac här och där, men samtidigt har vi sett platser vi inte visste existerade på vår planet. 

Princess Vanilla af Malmoe and Mr Charles

Vår lilla pärla har länge varit Mirissa på sydkusten som har en sån bra blandning av allt!, men efter vi besökt den lilla staden Kalpitiya några timmar ovanför Negombo blev vi helt förälskade! Staden är mest känd för sin kitesurf som ska vara extremt bra vid säsong ( vår och sommarhalvåret ) men vi upptäckte även en av världens vackraste stränder som vi seriöst hade helt för oss själva , samt att området har mer att erbjuda än så som exempelvis delfinsafari, snorkling, dykning och safari i nationalparken Wilpattu, stället har helt klart något för alla! Vi lyckades dessutom  hitta ett hotell som blev pricken över iet, mitt på stranden med stor pool och superservice. Till princess Vanilla af Malmoes lycka hade vi till och med egen  pool på rummet. Kanske lite onödigt lyxigt för oss, men super coolt! Vi insåg dessutom att man kunde ha rätt schyssta poolpartyn. Vår nya VIP deltagare , Mr Charles, som ni kan se på vissa av bilderna snubblade in i bilen i Negombo och har sedan dess blivit kvar. Vi måste ju uppenbarligen vara rätt trevliga! 😉


Dag nr 2. Började vi Motvilligt resan uppåt landet. Trot eller ej var vi lite kulturella och besökte bland annat ett holländskt fort samt en kyrka. Vi skyllde på den extrema värmen och gjorde hela kalaset på ca 10 min ( men familjen Englund är nog inte den familjen som är mest känd för att vara speciellt kulturella ) men det kändes oavsett bra att få krydda med lite historia. Mr Charles som är halv singalese agerade perfekt guide och tolk, det tackar vi för! Han fixade faktiskt mycket under resans gång typ som översättning, underhållning av bilens chaufför , ölinköp och annat behövligt! Sofia var mycket glad att dela detta ansvar med någon som faktiskt kan landet bättre än henne själv.
Efter lite lunchintag i bilen styrde vi mot den kulturella triangeln och tidigare huvudstad Anuradhapura. Vi hittade ett hotell som man kan säga var den totala motsatsen till det vi nyss bott på. Man skulle exempelvis försöka att hålla munnen stängd när man simmade i den inte allt för rena poolen. Men det sägs att kontraster är bra! Servicen var ialla fall på topp och rummen var helt ok. Vi åt middag på ett hotell som Sofia hade hört skulle vara bra. Superbra ide när vi knappt varken kom dit eller hem. Aja mätta blev vi. 


Dagen efter åkte vi till Minthale för ännu lite kultur! Helt otroligt. Det är en pilgrimsvandring som bestod av en massa trappor som ledde upp till en klippa med en stulpa och fantastisk utsikt. Vi kunde se på prinsessan och Charles ansiktsuttryck vid bergets fot att  vandringen skulle bli tuff. Två av medlemmarna i gänget tog dessutom klippa nr 2 när vi ändå var i gång ( nämner inga namn ) Efter trötta ben och litervis av svett förtjänade vi en öl och styrde bilen mot det oupptäckta norr , Jaffna! Vi hade inga förväntningar och tog det lite som det kom, men denna delen av resan skulle bli en av höjdpunkterna! Det kändes som att komma till ett helt annat  land där till och med våran singalesiska vän hade det svårt att göra sig förstådd. Det bor mestadels tamiler där uppe som talar ett helt annat språk. Rätt fascinerande att ett sånt litet land både har så olika natur och dessutom 2 olika språk.
Vi lyckades hitta ett hotell som är av en annan värld. I anslutning till en Navycamp bodde vi helt ensamma ute på ett fort som påminde mycket om fångarna på fortet och som endast kan nås med båt! Det var en helt otrolig upplevelse. Alla som jobbade där ute gjorde allt för att passa upp på oss. Detta kalaset var inte helt billigt, så när en av hotellpersonalen visade oss till vårt rum som var en av fortet gamla fängelseceller med kistor som sängar höll Sofia ,( som dragit med familjen på detta ) att få slag. En aning kallsvettig undrade hon tyst vad pappa skulle tycka om detta. Pernilla såg till allas förvåning rätt nöjd ut och sa att vi iallafall inte behövde be om någon extra säng eftersom det fanns rikligt med kistor  i cellen. Vi vart till allas lättnad eskorterade till vårt riktiga rum som var helt fantastiskt med alla små detaljer på rätt ställe! Vi bodde lixom ensamma på ett fort, vår egna ö. Alla nöp sig i armen för att se om vi drömde eller inte. 
Cell 001
Där vi sedan bodde...  Nöjd kille..

Dag nr 3 börjades med en simtur runt fortet och frukost inne i restaurangen på land. Ingen ville riktigt länna vårt fort!
Sedan körde vi till stranden, försökte hitta något tempel på vägen utan framgång, havet lockade mer. Helt spontant hoppade vi på en båttur som tog oss ut till ett rev för lite snorkling. Inte de mest fantastiska korallerna, men vattnet var klart och vi var totalt ensamma! Vi såg ingen annan turist i hela Jaffna. 
På eftermiddagen fattade vi ett snabbt beslut att avsluta resan där den började, väldigt klokt! Vi rullade in på parkeringen  i Kalpitya lagom till middag, och sedan blev det ett stillsamt party i poolen! Hrmm 
Betyget på denna resa blev full pott! Enda irtitationsmomentet på hela resan var när en turist råkade passera oss på den öde stranden i Kalpitya och störde vår vy! Mr Charles var på god väg att lite snällt be han dra därifrån, men ångrade sig ganska snabbt. Vi kan generellt säga att vi blivit extremt bortskämda med häftiga upplevelser och coola ställen! 
Vi kan rekommendera alla att ta en tripp till Kalpitya om man ska besöka landet. Jaffna - Kalpitya - delfinsafari - kitesurf - strand
1

Expedition Östkusten! Sommaren 2016😎

Hej hopp!
Vi är precis hemkomna efter en intensiv expeditionsresa på landets fantastiska östkust! Familjen Englund + vår hedersgäst "Princess Vanilla af Malmoe". 
Det vi kan konstatera efter 6 heldagar är att östkusten är helt perfekt för svenskar att besöka på sommaren då högsäsongen når denna sidan av landet! Östkusten har definitivt något för alla, samt att den är så oexploaterad att chansen att träffa grannen är lika stor som att bli nedslagen av snömannen. På vissa ställen möts du av mil efter mil av långa sandstränder så långt ögat når utan varken bebyggelse eller människor... Helt otroligt! Vi trodde inte såna ställen existerade längre...
Dock är det inte endast ödemark, det finns gott om aktiviteter som golf och vattensporter, kultur, djur och natur i olika former samt  att att det även finns hotell i alla dess varianter som gör att du kan få exakt den lyx eller enkelhet på boende osv som du vill ha. ( det kommer ett inlägg om östkusten och deras unika boenden framöver) 
Men varför inte solsäkra 2 veckor av er semester på sommaren efter midsommar och samtidigt ha tid över för den svenska sommaren som " eventuellt " kommer sådär framåt oktober ? Svenska sommaren : årets bästa dag 😉
 
Vi var väl medvetna om att vi åkte i värsta lågsäsong, den regnigaste månaden på denna sida av landet, men tog risken och styrde vår van mot första stoppet : Trincomalee! Vädret var ostabilt , men ingen katastrof , däremot är havet inte badvänligt, men säkert helt perfekt för wind- och kitesurfare!!
Med egenkomponerad musik i bilen samt en och annan Lion lager var humöret på topp! Inget väder i världen kunde förstöra vårt cruising  mode!! Vi hade lite medkänsla för vår chaufför! Efter att ha frågat om vägen 14 gånger hittade vi stranden Uppuvelli som är en av Trincos  vackra stränder, samt några små enkla bungalows där vi spenderade första natten! Helt perfekt för oss! Inte en turist så långt ögat nådde! Det blev en tidig kväll då X- antal hotell skulle besökas och visiteras dagen efter! Av tidigare hotellbesök betyder det ca 480000 fruktjuicer! Snacka fruktsallad i magen! 
 
 
Dagen efter börjades med frukost på stranden, Princess Vanilla sparkades upp tidigt! Inte lätt att resa med familjen Englund😏
Därefter spenderades förmiddagen och resten av dagen med  att besöka hotell i närområdet. Det tog sin tid då alla Trincos kor tydligen skulle gå samma väg som vi skulle köra.... Ja det är Sri Lanka...
 
Innan vi åkte vidare mot nästa destination hade vi beslutat att besöka stadens enda golfbana: Egle golfcourse.. Man tycker att en golfbana som ligger mitt i staden inte borde gå att gömma... Men efter någon timmes irrande fram och tillbaka kan vi konstatera att Sri lankaner generellt inte vet något om någonting haha.. Alla ger direktioner, och ingen vet vad dom pratar om! Charmigt men rätt frustrerande! Vi hittade tillslut den gömda golfbanan som ligger på Airforce Navy camp.. Väldigt vackra omgivningar, grönt och fint med sjöar och vackra sluttningar! I våra otränade golfögon såg den väldigt bra och väl omhändertagen ut! Kul om man vill uppleva någonting annorlunda och samtidigt slå några bollar! 
 
 
Monsunen gjorde sig påmind och vägen på vissa ställen var till hälften översvämmad. Det vräkte ner! Vi funderade tyst vad vi dragit med Vanilla på. Men med lunch i bilen i form av Rottis och några kalla, så såg hon mer än nöjd ut! Tur!!!
Vi kom fram till Passikudah ,längre ner på östkusten ,lagom till solen gått ner. Vi hittade efter lite letande ett schysst hotell och checkade in. Det var först diskussioner om ett hotell som hette Roys Inn som knappt hade väggar och tak eftersom vi bara skulle ha något "enkelt"  så flickorna i bilen blev lättade då vi valde ett hotell som mer matchade våra förväntningar. Vi hade till och med pool! 😀
Vi åt kvällens buffé som att vi aldrig sett mat förut! 
 
 
 
Upp kl 07.00 för simning i poolen innan frukost.( Vanilla hängde på) därefter en rad med hotell som skulle besökas runt där vi bodde! Chauffören hade tydligen bestämt sig för att tvätta bilen precis när vi skulle åka, så vi tog benen och började våra hotellbesök till fots. Chaufförer i Sri lanka är generellt otroligt bra och hjälpsamma ( även vår) men ibland är tankeverksamheten kanske inte på topp!
Det var infalla fall väldigt kul att se alla hotellens olika karaktär och stil. När vi inte kunde få ner en enda fruktjuice till styrde vi mot Sri Lankas surfers paradise ; Arugambay!  Där skulle vi besöka min vän Tom som har ett litet egenbyggt guesthouse mitt på stranden bland fiskebåtar och surfare!; PJ's! 
Vi blev mötta med öppna armar med antagligen den godaste hemlagade middagen vi fått i landet någonsin. En Swelankansk form av rice & curry! Helt fantastiskt gott! Tom hade även lagt några öl med våra namn på kylning! Satt perfekt efter en lång dag.. 
 
Dagen efter besökte vi hotell hela dagen innan vi styrde bilen mot sydkusten och vår pärla Mirissa, ett litet paradis så vackert och med en sån härlig atmosfär att man lätt kan bli kvar några dagar för länge. På vägen dit fick vi gratis safari då 2 elefanter parkerat mitt i vägen. Chauffören såg aningens nervös ut när vi började klättra ur bilen för att fota...man ska nog vara försiktig, dom kan vara lite aggressiva...
 

 Här fick vi lite dåligt samvete för chauffören igen då vi tydligen skruvade upp volymen på vår egenkomponerade musik i bilen. Till och med en av medresenärerna klagade ( nämner inga namn) det var en härlig blandning med allt från Spice Girls och Aqua till Avici och Jean Paul...mer skrål än sång tydligen.. Jaja! What to do lixom 😀
 Vi lyckades övertala vår chaufför att stanna en extra dag i Mirissa då vi absolut inte kunde tänka tanken på att lämna paradiset så snabbt. Vår vän Roshan på Mirissa Eye hade rummen klara när vi kom! Seafoodplatter och en och annan GT slank ner! Därefter blev det beachparty på ett ställe längre ner på stranden! 
Dagen efter fick vi lära oss den hårda vägen att vågorna i Mirissa är lite lömska. Dom ser små ut, men rullar ibland in med sån kraft att man inte har en chans att hålla sig kvar! Lasse fick smaka på sanden då han blev träffad av en stor jävel! Man måste verkligen vara försiktig! Vi rekommenderar att bada på ena sidan av stranden ( till vänster) där det alltid är lugnt vatten! Havet ska man inte leka med!  
Mirissa har ändå väldigt mycket att erbjuda i form av:  surf, valsafari med garanti att se blåval, vattenskoter och en fantastiskt vacker strand där man utan problem kan slappa några dagar. Vi var även och besökte Sofias vän från Colombo som numera är manager på ett boutique hotell i Mirissa ( Casa Mirissa) Daiva bjöd på vitt vin och ett fantastiskt fruktfat! Det tackar vi för 👌
 
 
Dagen efter lämnade vi vår vanilj princessa på stranden för att själva fortsätta vår research upp längs västkusten innan vi åkte hem till Colombo! Intensiv dag med mycket intryck!
Vi tog ett sista stopp i Hikkaduwa
 
Väl hemma möttes vi verkligen av välkomstkommiten! 3cm vatten över HELA golvet i lägenheten! Suck! Varmvattenberedaren hade tydligen gått sönder för några dagar sedan, som vi hittade av en slump i ett skåp i arbetsrummet. Vår Landlord kom med några handdukar och en sopskyffel! Say what?? Vi tänkte att detta skulle ta något år eller två. Vi stod på alla fyra några timmar och svetten rann! Golvet blev så gott som torrt! Aja det är väl Sri lanka det med! 
Vi gick utmattande i säng  och trots vattenkatastrofen är vi otroligt nöjda med resultatet av vår expedition! Vi har fått mer kött på benen och har nu full koll på östkusten och vad den har att erbjuda! 
Vi rekommenderar alla att planera nästa sommar i paradiset!😎🌴🌞
 
 
Tack och god natt!
Arugambay - Hikkaduwa - Mirissa - Sri Lanka - Surf - Travelresearch - Trincomalee - ostkusten - sommar 2016 - strand
1

Summer research östkusten .. Roadtrip!

God morgon !!
Idag ställdes klockorna på 05.00 då vi ska på uppdrag på östkusten! Östkusten är extremt oexploaterad och helt annorlunda från resten av landet! Svårt att beskriva på vilket sätt, det måste upplevas med egna ögon 😉.. (Bilder kommer efter hand) denna sidan av landet besöks bäst på sommarhalvåret vilket gör Sri lanka till den perfekta åretruntdestinationen! 
Hela familjen + vårt finbesök Pillan var helt klara prick kl 06.00 då vår van och chaufför skulle hämta oss! Är det någonting man kan vara säker på i detta land är att Sri lankaner aldrig är i tid.. Dom har noll koll på tid och distans ..
Men chauffören ringde i alla fall till vår förvåning och meddelade sin försening. 06.30 var vi "on the road " lagom till morgontrafiken tjocknat rejält på huvudvägen! Aja vi är ialla fall på väg nu! Hela bilen är full med ryggsäckar och väskor så man kan tro att vi ska vara borta i veckor! Även vårt kontor har vi med oss med datorer, ipads, kameror och telefoner..

Pillan sa något bra som beskrev oss på ett bra sätt! Att vi inte är några vanliga backpackers utan vi är "Flashpackers" en utmärkt beskrivelse av sättet man tar sig runt i Sri lanka på.. En blandning av backpacker och lyxresenär 😊 måste faktiskt säga att det är ett fantastiskt sätt att ta sig runt på.. Med bil och chaufför..Så flexibelt! 

Första stopp blev frukost i ett hål i väggen a la 25 kr för oss alla! Inte det mest kulinariska men gott och framförallt billigt 😉 pappa ville gå för buffén .. Men fick inget medhåll .. Det blev bullar med olika fyllningar 


Vi lär ju komma fram någon gång nästa år.. Vi delar vägen med allt från bilar , galna bussar , kor, hundar och traktorer som kör ca 5 km/ h.. Aja vi har inte bråttom .. 
Forts. Följer... 
3