Sommarspecial Östkusten

Hej på er!
Efter några månader in i vår vistelse här i Sri Lanka har vi rest runt, undersökt, upplevt och försökt ta fram bra ingredienser för att kunna erbjuda det bästa av vad detta land har att erbjuda. Vi tycker personligen att det borde räcka med att "säga" att detta land är så fantasktiskt att alla bara borde åka hit istället för att åka till Thailand och träffa sina grannar, men så enkelt ska det tydligen inte vara. Man måste mata folk med bilder och information, överösa med fb inlägg och tokiga bloggtexter för att få folk att förstå hur unikt och coolt detta land faktiskt är. 
Efter 30 år av inbördeskrig är det som att någon sakta tryckt på play igen efter att landet stått i princip stilla under alla dessa år. Sri Lanka är lite som Thailand var på 70-talet, dom har ingen aning om hur dom på bästa sätt ska lura turister, ta deras pengar eller ge den service som vi faktiskt efterfrågar. Det är lite det som är charmen med landet,att dom inte har någon aning om vilken skatt dom besitter. Frågan är bara hur länge det kan få vara så här bra? 
Vi vill verkligen inte att Sri Lanka ska bli nästa massturistdestinationen Thailand, vilket man kan frukta med tanke på hur mycket som händer i landet just nu, utan vi vill att denna utveckling ska gå lika långsamt som kriget var långt. Sakta och utdraget. De flesta besöker Sri Lanka under vår vinter, dvs december till mars, då det är som kallast och jävligast i Sverige, vilket är helt förståeligt. Dock är man inte ensam under denna period, utan de få hotell som faktiskt finns är ofta fullbokade eller överbokade och stränderna är lite mindre glesa dessa månader. ( Det skall dock tilläggas att det aldrig blir känsla av massturism där alla turister ligger packade på stranden som sillar, utan det är som sagt bara lite mindre glest) Vi vill ändå slå ett slag för att ändra svenskarnas semestermönster lite grann och tänka i andra banor. Vi vågar nästan påstå att alla svenskar väntar på Sveriges extremt vackra sommar, "årets finaste och varmaste dag". Ibland kommer den, ibland kommer det flera och ibland kommer den inte alls, det är därför dumt att sitta och vänta på något som kanske inte kommer. Varför inte solsäkra två veckor av semestern på sommarhalvåret? Sri Lanka må vara ett litet land, men har faktiskt olika säsonger beroeknde på var man befinner sig i landet och när. Mellan april till oktober är det Sri Lankas östust som är på tapeten och är både solsäker och har mycket att erbjuda. Sri Lanka har till skillnad från andra länder i regionen ett tropiskt öklimat vilket gör att temperaturen är behaglig året runt, dygnet runt. Östkusten i Sri Lanka är näst intill helt oexploaterat, skulle nästan säga oupptäckt. Vi vet inte hur mycket kilometervis av strand som bara ligger helt orörd. Det är endast runt de "kända" orterna längs kusten som det finns lite bebyggelse och civilisation. Det är rätt kul när man pratar med männiksorna som bor i Colombo så är det faktiskt få personer som överhuvudtaget har besökt landets östra och norra delar. Fast det är väl det där med att resa i sitt egna hemland, det är vi inte heller speciellt bra på. Det är i alla fall 3 olika orter som bör besökas läng kustremsan:
 
Arugambay:
Arugambay ligger längst ner på kusten och brukar även gå under namnet "Sri Lankas surfers paradise", det är många som besöker den lilla orten för landets kanske bästa vågor. Arugambay är en mysig liten fiskeby där man på ett enkelt och naturligt sätt blandar sig med lokalbefolkningen och strandens alla fiskare. Vi funderar starkt på att anordna fisketurer där man på ett väldigt traditionellt sätt får se hur fisket går till i landet. Det undgår ingen som besöker Sri Lanka att deras sea food är exceptionellt bra! 
Förutom bra surf och fiske har Arugambay en vacker strand, ett lagom utbud av restauranger och barer samt att det är så litet att atmosfären blir väldigt laid back trevlig. Går man bara runt hörnan i slutet av stranden fortsätter den vita stranden så långt ögat når.....
Kumana nationalpark (Yala East) ligger även inom räckhåll för ett häftigt safari utan nästan några andra turister. 
 




Passikudah/ Batticaloa:
Passikudah och Batticaloa ligger ca i mitten av kuststräckan där vägen slingrar sig genom mängder av våtland och fina gröna områden. Vi är förvånade att det inte finns mer aktiviteter i området med kanotturer eller liknande. Det är seriöst helt dött mellan dessa områden...helt sjukt!
Passikudah har en helt annan stämning än Arugambay då det är en strandremsa där de lite finare hotellen har slagit upp sina portar. Du kan få allt från de finsaste boutiqehotell i värsta lyx till de lite mer klassikt enkla hotellen med helt ok standard, alla med egen beach- access. Detta är stället för ren avkoppling och kanske några av landets populära ayurvediska behandlingar ( Vi kommer göra något speciellt inlägg om detta framöver). Hotellvalet här är rätt viktigt då man spenderar mestadels av tiden på hotellområdet och stranden. Det liggeräven ett rev utanför som gör det möjligt för snorkling i det lugna vattnet. 


Behandlingsrum under poolen på ett av hotellen vi besökte
Överlycklig över att äntligen ha hittat bastun .. 

Trincomalee:
Trincomalee ligger lite mer norrut på kartan och brukar kallas den lilla pärlan i nordöst. Vi instämmer! Själva staden i sig har kanske inte så mycket att erbjuda, men stränderna Uppuvelli och Nilavelli beach som ligger i anslutning har definitivt sin charm. Klimatet i denna stad är torarre och landskapet skiljer sig från övriga Sri Lankas väldigt gröna framtoning. Det gör de flesta orter i landet då man ofta får känslan av att besöka olika länder i landet. Trinco har landets största naturliga hamn som är enormt djup vilketn gör att man ibland kan se blåvalar från land. Utanför staden ligger nationalparken Pigeon Island som bjuder på fina koraller och bra dyk och snorkelvatten. Du snorklar bland både sköldpaddor och reefsharks och det är tur att hajarna inte gillar människokött (sägs det i alla fall) då de ibland blir flera meter långa. Denna utflykt görs på morgonen och du är tillbaka lagom till lunchölen. Vi rekommenderar även att ta en tripp till kärleks klippan "Lovers Leap" (finns många i landet) där det sägs att ett ungt kärlekspar tog livet av sig tillsammans då deras kärlek tydligen inte var accepterad i familjen. Bortse från detta tragiska öde och ta en tripp till klippan och se den magiska soluppgången med fiskarna som guppar i sina båtar nedanför. Det ligger även ett tempel i närheten som är värt ett besök bara på grund av det fina läget. Vill man bo lite avsides och spciellt ska man definitivt åka till Djungle Beach hotel som ligger norr om Trinco på en helt egen strand. Det finns inte så mycket mer än det hotellet där, men man behöver seriöst inte mer.
Det lönar sig verkligen att lägga några extra slantar på coola boenden i Sri Lanka, hotellen kan i många fall bli själva upplevelsen i sig. 
 
Utsikt i soluppgången över Lovers Leap..

Templet.. 
Princess vanilla och Sofia på hotellbesök..

 
Detta va ett litet inslag om Sri Lankas oomtalade sida: Östkusten, delen av landet som inte får så mycket uppmärksamhet vilket är väldigt konstigt. Sitt seriöst inte och vänta på den svenska sommaren, utan gör som oss och solsäkra 2016 med Sri Lankas östkust.
Hej så länge!
 
 
 
 
Arugambay - Resor - Sri Lanka - Surf - Travelresearch - Trincomalee - blåvalar - dykning - passikudah
1
Barbro Jihde

Härliga stränder och klimat!

Svar: Kan inte bli bättre!hoppas ni kommer hit! Kram😎
Travelresearch