Med kontoret på fickan..

Hej! 
Det var ett tag sedan iden dök upp om att stoppa vårt företag TravelResearch på fickan med ambitionen "livets som affärside",och dra till Srilanka. Kul ide...men funkar det rent praktiskt?
 
För Sofia som den sanna Srilanka experten/entusiasten med sitt nätverk var det ju inte så konstigt, hon var ju redan på plats dessutom.
Jag däremot som handlägger det praktiska dvs ekonomi,,bokföring, resegarantier, bekräftelser, bank, försäkringar och gud vet vad, så var det inte lika självklart. Måste väl tillägga att jag tidigare i livet blivit kallad både det ena och det andra, men aldrig varit en så kallad ordningsman, så det blev en utmaning i sig. 
Vårt kontor på Oceans 8 

Till detta ska tilläggas att allt annat utöver företaget också måste vara under kontroll. Räkningar ska betalas, huset ska fungera, vi har hyresgäster osv. Det enklaste hade naturligtvis varit att inte ha något kvar på hemmaplan, men vi har allt kvar, och lite till, och vårt företag är i Sverige..  Så här i efterhand kan jag konstatera att den gemensamma nämnaren för att allt ska gå stavas : "fungerande Internet" och naturligtvis något mått av riskeliminering. Prylar går dessutom sönder, datorer tål inte tropiskt klimat osv.
Vi var lovade internet i lägenheten dock något intermittent, vad det nu innebar. All planering litade dock på detta Internet. Vi visste inte hur bra det skulle vara och vad man kunde köpa till osv. Vår backup var att vi har vår partner i grannskapet dit vi alltid kan gå om det skulle krisa, Sofia har tex sin egen arbetsplats där .
Nu fungerar allt perfekt, i princip 100%  mobiltäckning 3 el 4G, även om man är ute i ödemarken. Helt fantastiskt. Men hade detta inte fungerat hade någon behövt flytta hem igen, dvs jag. Nu håller jag naturligtvis tummarna att allt ska fortsätta att fungera.
 

Vårt kontor på balkongen.. 

Här kommer lite av vår utrustningslista med funktioner för att hem och företag ska fungera:
 
 • 3 datorer, ( 2 redan trasiga) med Molnlagring (en ny Lenovo från Elgiganten krachade omedelbart och nu ruskigt svårt att få reparerad här, börjar ge upp.)
 • 5 mobiltele, 2 för lokalsamtal Srilanka 
 • Växel med Softphone från 3. Vi ringer och tar emot samtal till/från Sverige med lokaltaxa hemma.
 • Mobil router ( vi är uppkopplade med våra svenska telefoner vart vi än är, hemma, bilen mm) + som backup på kontoret/lägenheten )   400 sek hårdvara + ca 200/månad, fungerar otroligt bra. Den tar man bara med i väskan
 • 2 st Ipad, lite bekvämare att jobba på när vi reser än telefoner. ( har man iphone 6 blir paddan mindre      värdefull)
 • Mobil scanner (Brother ) för elektronisk dokumentation (lite överflödigt, funkar egentligen lika bra med tele kamera)
 • 2 st systemkameror, en actionkamera för dokumentation , reklam, promotion mm.
 • Molnbaserade ekonomilösningar (bokföring, fakturering mm) Visma
 • Kvalificerad ekonomitjänst på hemma kanten Reco
 • Hårdisk för backup om molnet eller internet inte fungerar, dvs dubblering.
 • Uppkopplad värmepump. Vi styr och övervakar klimatet i huset hemma och kan agera för våra hyresgäster.
 • Övervakningskameror med larm.som backup när huset är tomt
 • E-fakturor och auto giro + en som som bevakar det som faller mellan stolarna.
 • Suppporterande grannar och vänner i händelse av det oförutsägbara..
Vår utrustning.. Och VD'n himself! 
 
Vi kan konstaera att då vi har ett jobb som kan utföras på distans spelar det inte någon roll om man är i Säffle eller i Srilanka, bara det är kontroll på det praktiska. Med fungerande internet kan vi jobba överallt.
Är det någon som känner igen sig och vill prova på "Longstay Sri Lanka" finns vi här och kan hjälpa till med exempelvis lägenhet, kontakter och andra praktiska saker i livet...
Med 2 min till vår strand, 15 min från lyxigt stadsliv och någon timme till exotiska stränder kan vi i alla fall inte ha det bättre...Sri Lanka har något för alla smaker! Ett paradis utöver det vanliga!
 
So long!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Colombo - Sri Lanka - Travelresearch - företaget på fickan - internet utomlands - med livet som affärsidé